lördag 31 augusti 2013

Lite mer bekväm i sjukhuskläderna

Det känns som att jag efter fyra terminers klinik börjar känna mig lite mer hemma i sjukhusmiljön. Låter kanske inte så uppmuntrande men för mig är det så :). Kanske växer man snabbare in i rollen som läkarstudent om man börjar tidigare? Jag vet inte men för mig har det varit en jättestor omställning. Tänkte försöka lista de saker som jag tyckt känts mest underliga.


  • Att ha på sig sjukhuskläder och se ut som en som vet vart den ska. Patienter frågar en om vägen till olika mottagningar så fort man har sjukhuskläder på. Nu börjar jag hitta lite mer och kan därför svara på de där frågorna. 
  • Att ha på sig sjukhuskläder och se ut som en som vet vad den gör. Jag vet fortfarande inte vad jag gör men har börjat förstå att man inte heller (av läkarna) förväntas mer än att få ett hum och en översikt över fältet. Det tar trots allt fem år att bli specialist så ingen tror att du ska kunna allt efter ett par dagar. Däremot tror en del patienter att man vet massor bara för att man har sjukhuskläder. Det är inte fel tycker jag att säga till patienten att man är ny här och du får spara dina frågor till den riktiga läkaren. 
  • Att vara den som kan minst på en avdelning. Det känns fortfarande rätt jobbigt ibland. Kanske för att jag i mitt tidigare yrke har haft något av en expertroll i mitt lilla fält. Nu har jag börjat fatta att så kommer det vara och kännas under en lång tid även efter det att man blir klar. Även som AT- och ST-läkare roterar man på olika ställen och får vara den som är ny och ska lära sig. Då kan man visserligen mycket mer men man kommer definitivt fortsätta att fråga någon som vet mer eller har mer erfarenhet. Det är också för mig den stora tjusningen med yrket, dvs att det verkar finnas så mycket att lära hela tiden. 
  • Ibland måste man göra undersökningar som är besvärliga för patienten. Det här har jag svårt för. Mycket eftersom jag är student och patienten har ingen direkt nytta av att även jag undersöker. Samtidigt förstår jag att det blir aldrig några nya läkare om vi inte får lära oss. De flesta patienter har inget emot att bli undersökta av kandidater och många verkar tycka det är lite roligt att pratat med en.
Lite mer bekväm känner jag mig nu. Ska bli spännade att se hur den här terminen utvecklas. 


6 kommentarer:

  1. Hej! och kul att det kommit lite nya inlägg! Jag gillar din blogg och har läst alla inlägg de senaste 2 åren, tycker du skriver bra och tar upp både det som är bra och det som är sämre, vilket är befriande, vem orkar läsa en blogg där allt är perfekt?

    Har kommenterat tidigare i början på min egen läkarutbildning då jag hela tiden varit sugen på att skaffa barn under utbildningen, dels eftersom att jag gärna vill vara lite yngre förälder (med dagens mått mätta! är 26) om jag ska vänta tills utbildningen är slut kommer jag vara 31. Är också lite rädd för att skaffa två barn tätt mellan utbildningen och ATn och med dryga två års föräldraledighet glömma bort allt man lärt sig och stå första dagen på ATn och förväntas ta beslut med två-tre års "ledighet" i ryggen.

    Nu har vi iallafall börjat försöka på riktigt och om det tar sig nu så kommer barnet komma efter termin 5- vilket är bra då kandiaten ligger termin 6- men! jag är livrädd-hur ska detta gå?? tänk om jag sumpar båda!

    Ville egentligen bara skriva av mig lite, men jag funderar ändå på när du börjae känna att jo, jag kommer nog ändå att ta mig igenom utbildningen..

    Mvh Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du läser och uppskattar min blogg. Jag hade inte riktigt väntat att jag skulle få några läsare när jag började blogga men har insett att vi trots allt inte är så få som är äldre och har familj och läser till läkare. Från vad jag kan läsa mig till är det minst ett par stycken i varje kurs så det blir ju en del.

      Vad roligt att du planerar en bebis! Inget slår att vara förälder, faktiskt, tycker jag. Terminer och tentor kommer och går. Om du vill ha barn nu kan det väl inte vara annat än helt rätt. Jag vet inte riktigt vad kandidaten är eftersom vi inte har det men antar det är någon slags stor tenta? Man måste väl i vilket fall få chans att göra om?

      I vilket fall, stort lycka till!

      Radera
  2. oh har ni ingen kandidat?? kandidatarbetet= eget arbete på typ 2 månader, redovisas sedan skriftligt o muntligt med opponering varpå man plockar ut kandidatexamen (om man vill förståss, många gör inte det)

    Detta menar jag är bra= mkt tid hemma och lite lugnare en period.. Är mer rädd för helheten- att sumpa utbildningen i stort -och barnet, att inget av dem blir riktigt 100% igt om du förstår hur jag menar.

    Hoppas och tror att det blir bra, bara att ta en termin i taget :D Fortsätter att kika in här och läsa med jämna mellanrum!!

    Kram Linda

    SvaraRadera
  3. oh har ni ingen kandidat?? kandidatarbetet= eget arbete på typ 2 månader, redovisas sedan skriftligt o muntligt med opponering varpå man plockar ut kandidatexamen (om man vill förståss, många gör inte det)

    Detta menar jag är bra= mkt tid hemma och lite lugnare en period.. Är mer rädd för helheten- att sumpa utbildningen i stort -och barnet, att inget av dem blir riktigt 100% igt om du förstår hur jag menar.

    Hoppas och tror att det blir bra, bara att ta en termin i taget :D Fortsätter att kika in här och läsa med jämna mellanrum!!

    Kram Linda

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi har projektarbete som pågår i en termin. Man brukar kunna lägga upp tiden lite mer som man vill då vilket är guld värt om man har familj till exempel. Jag tror att vi som går läkarprogrammet har väldigt höga krav på oss själva. Vi vill ofta göra allt till 100%. Både bra och dåligt det där. Bra då vi är produktiva men till priset av vad för oss själva ibland?

      Radera